072 - 2010 223

HTTP(S): voor veilig internetverkeer én een hogere ranking

Niet de meest smeuïge informatie, maar we beginnen toch even met een korte uitleg: http staat voor Hypertext Transfer Protocol, een techniek om via internet informatie te versturen en te ontvangen. De toegevoegde S komt van SSL (Secure Sockets Layer), een protocol dat een beveiligd kanaal creëert tussen twee computers die via internet communiceren.

SSL wordt door miljoenen websites gebruikt voor het veilig realiseren van financiële transacties en versturen van persoonsgegevens. Met anderen woorden: een https-site is een optimaal beveiligde website. En naast het veiligheidsvoordeel is het beveiligen van jouw website tegenwoordig tevens een ranking factor. 

Streepje voor

Google geeft beveiligde websites een hogere ranking in het zoekresultaat. Met https heb je dus een streepje voor. Is een http-site per definitie onveilig? Nee! Maar Google wil risico's tot een minimum beperken. Dat wil overigens niet zeggen dat Google websites zonder SSL straft door lager te ranken. SSL is een extra factor die louter positief kan bijdragen aan de vindbaarheid. Eén van de 200 factoren die invloed hebben op het zoekresultaat. Het creëren van relevante content blijft beïnvloeder nummer 1! 

De oorspronkelijke versie van HTTP staat bekend onder de naam HTTP 1.0. In eerste instantie voldeed dit protocol goed, maar met de populariteitsexplosie van het internet kwam er ook een aantal tekortkomingen in dit protocol aan het licht. Deze werden opgelost in de volgende versie, HTTP 1.1. Vanaf circa 1997 is de standaard op het World Wide Web dan ook verschoven van HTTP 1.0 naar HTTP 1.1.

Duwtje in de rug

Om website-eigenaren een extra reden te geven om te kiezen voor een beveiligde website zal er met de volgende update van Chrome een duidelijke notificatie komen over de veiligheid van de website. Een extra voordeel van https is dat je met zo'n beveiligde website een signaal afgeeft aan je bezoeker. Je laat zien dat het veilig uitwisselen van gegevens voor jou van groot belang is. Daarnaast is het wettelijk verplicht om het verzenden van persoonsgegevens via internet te beveiligen. En dat geldt niet alleen voor websites waar je online kunt shoppen, dat is zelfs al relevant bij een eenvoudig contactformulier. Wacht dus niet langer en stap over naar https!

Hoe zet je de stap naar een veiliger webomgeving?

Met boozd natuurlijk! Het stappenplan:

 • Certificaat aanvragen
  Het certificaat is er in verschillende vormen. Eenmaal aan de site gekoppeld krijg je in de browser een groen slotje te zien bij het webadres.
   
 • Website of webshop omzetten van http naar https
  http-adressen doorverwijzen naar https
  links in de tekst van de website nakijken en aanpassen van http naar https
  systemen van Google (waaronder Analytics, Adwords en Search Console) aanpassen van http naar https
   
 • Links naar je website controleren en (laten) aanpassen
  Je hebt, al dan niet bewust, de afgelopen jaren veel links verzameld naar je website. Die verwijzen allemaal nog naar http. Het beste is om die aan te (laten) passen naar https. 

https in een notendop

 • Creëert vertrouwen bij de gebruikers van jouw website/webshop;
 • Realiseert een veilige internetomgeving voor zowel de gebruiker als jezelf;
 • Geeft een extra zetje ten behoeve van jouw online vindbaarheid in Google.

Meer weten of zelf direct overstappen? Mail Martijn Kooij, de online marketingspecialist van boozd, of bel 072 2010 223.