072 - 520 85 85

Adobe Photoshop kan nu bewerkte gezichten ontmaskeren

De Tools in Photoshop om een gezicht te bewerken worden steeds geavanceerder. Nu werkt Adobe aan een techniek die het mogelijk maakt om te detecteren of een gezicht bewerkt/gemanipuleerd is of niet. De eerste test die het bedrijf heeft gedaan was samen met de Universiteit van Californië. De test was erg succesvol. In 99% van de gevallen pikte het algoritme van Adobe het bewerkte gezicht op. Terwijl aan de andere kant menselijke Photoshop-experts het maar in slechts 53% van de gevallen juist had.

Adobe Photoshop kan nu bewerkte gezichten ontmaskeren nieuws boozd

Speciaal algoritme 

Om de Photoshop in bewerkte afbeeldingen te ontmaskeren, heeft Adobe een speciaal algoritme gemaakt. Adobe heeft duizenden foto’s van het internet gehaald en die geautomatiseerd met de functie Face Aware Liquify bewerkt. Het algoritme kon getraind worden, door de resultaten voor en na de bewerking.

Adobe liet ook een aantal mensen foto’s bewerken en gezichten een virtuele make-over geven. Zo detecteerde het algoritme zowel de geautomatiseerde als de menselijke bewerkingen in Photoshop met 99% betrouwbaarheid.

Adobe Photoshop kan nu bewerkte gezichten ontmaskeren 2 nieuws boozd

 

 

Einddoel 

Naast het aangeven of de afbeelding wel of niet bewerkt is, geeft het algoritme ook aan welke elementen van het gezicht bewerkt zijn. Het was zelfs mogelijk om die bewerkingen weer terug te draaien. Als een soort van undo-functie voor Photoshop. Adobe zegt; “het einddoel is niet om alleen undo-tools in Photoshop aan te bieden, maar ook om consumenten en onderzoekers te helpen met het identificeren van desinformatie”.  Het project moet uiteindelijk ook bewerkt beeld en audio gaan herkennen. Wanneer de functie voor het detecteren van manipulatie naar Photoshop komt is nog niet duidelijk.

Bron: Onemorething.nl