072 - 520 85 85

Een website die toegankelijk is voor iedereen

lees verder

Een website die toegankelijk is voor iedereen nieuws boozd

Weet je dat 1 op de 8 Nederlanders te maken heeft met een langdurige fysieke, psychische, verstandelijke, intellectuele of zintuiglijke beperking. Dat je website voor iedereen toegankelijk is dus belangrijk. In Nederland is het zelfs ook verboden om onderscheid te maken tussen mensen met wel en niet een beperking bij het aanbieden van goederen en diensten. Daar vallen websites ook onder.

Je denkt waarschijnlijk dat het toegankelijk maken van een website vooral de taak is van de webdevelopers. Maar iedereen kan een steentje bijdragen aan toegankelijke websites. 

Stap 1: Persona’s maken

In bijna elke doelgroep zitten ook mensen met een beperking. Dat kan je concluderen uit de volgende statistieken.

 • Er zijn 7,5 miljard mensen totaal op de aarde
 • Meer dan 1 miljard mensen wereldwijd heeft een beperking
 • 3,6 miljoen mensen met een beperking woont in Nederland
 • Daarvan heeft 1,7 miljoen een redelijke of serieuze beperking.

Hoe kan je er nou voor zorgen dat je website aansluit en toegankelijk is voor iedereen in je doelgroep? Door persona’s te maken die net zo divers zijn als je (echte) doelgroep.

Toegankelijke websites maken

Stap 2: Visual design

Webdesigners kunnen veel bijdragen aan een meer toegankelijkere website. Denk aan een goed contrast tussen de voorgrond, zoals tekst en de achtergrond. Een duidelijk contrast maakt de tekst goed leesbaar, ook voor de bezoekers met een visuele beperking. De leesbaarheid van je website verbeteren doe je ook door rekening te houden met:

 • Lengte van zinnen
 • Overzichtelijke lettertype
 • Lettergrootte
 • Regelafstanden

Waar je ook op kan letten is afleiding met overbodige prikkels en prullaria te vermijden. Zorg ervoor dat de boodschap en content van je website duidelijk en helder is.  

Toegankelijke websites maken

Stap 3: Development

Er is natuurlijk ook nog een groep mensen die jouw website niet met een muis bezoekt en bedient, maar met een ander "apparaat" bijvoorbeeld een toetsenbord. Om je website ook toegankelijk te maken voor die groep mensen, moet je website geoptimaliseerd worden. Dat is precies waar een developer mee aan de slag kan gaan. Bijvoorbeeld het verlaten van overlays of pop-ups door middel van de Escape-toets.

Stap 4: Leesniveau

Heb je je wel eens afgevraagd of jouw webteksten wel voor al je bezoekers goed te volgen zijn? In Nederland alleen al zijn er ongeveer 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Let tijdens het schrijven van de teksten van je website op;

 • Het gebruik van ondersteunend beeldmateriaal
 • Vermijd figuurlijk taalgebruik
 • Vermijd onnodige onderlijning, kapitalen of cursieve tekst
Gelukkig zijn er handige tools om het leesniveau van een tekst te bepalen. Een van die tools is de leesbaarheidstool van Stichting Accesbility. Stichting Accessibility is het onafhankelijke Nederlandse expertise- en onderzoeksinstituut voor ICT-toegankelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op het gebied van internet, software en elektronische toepassingen.
leesniveautool

Zoals je gelezen hebt zijn er veel verschillende opties om een steentje bij te dragen aan meer toegankelijke websites. Niet alleen tijdens het ontwikkelen en bedenken van je website, maar ook in de periode daarna. Wil jij hulp om jouw website toegankelijker te maken voor iedereen? Neem dan contact met ons op.

Toegankelijke websites maken