072 - 520 85 85

Songtekst site Genius

lees verder

Songtekst site Genius beschuldigd Google van teksten kopiëren nieuws boozd

Songtekst site Genius beschuldigd Google van teksten kopiëren 

Genius Media beschuldigt Google ervan songteksten van de website van Genius te gebruiken om aan gebruikers van de zoekmachine te laten zien als zij naar de tekst van een nummer zoeken.

Genius is een van de bekendste websites waarop songteksten van liedjes worden verzameld. Genius bestaat sinds 2009 en specialiseerde zich in de beginjaren op rapteksten. Tegenwoordig zijn er heel veel songteksten ook uit andere muziekgenres te vinden op de website van Genius.

genius logo boozd nieuws

Volgens de makers van de website van Genius zou Google al een paar jaar de songteksten van Genius gebruiken om boven aan de zoekresultaten te zetten in zogeheten informatiepanelen. Dat zorgt voor minder bezoekers op de website. Als gebruikers googelen naar de tekst van een liedje, verschijnt die in een apart kader op Google. Mensen kunnen dan de songteksten direct lezen, zonder te klikken naar een website. Dus loopt de website Genius bezoekers mis en daarmee inkomsten vanuit advertenties.  

Maar hoe weet Genius dat Google de teksten kopieert van hun website en niet van een andere songteksten website? Genius wisselt namelijk het gebruik van rechte en kromme apostrof in de songteksten op de website op een specifieke manier af, als een soort watermerk van de teksten. De haakjes/apostrof kunnen dan vervolgens op de site worden omgezet in morsecode. De tekens betekenen dan samen ‘red-handed’, Engels voor ‘op heterdaad’. 

morse code boozd website nieuws

In een reactie op de beschuldiging van Genius stelt Google dat het de liedteksten niet zelf publiceert maar afneemt van partners. “We nemen de kwaliteit van de teksten en de rechten van de maker zeer serieus en zullen onze licentiehouders verantwoordelijk houden”, aldus Google. Google werkt voor de songteksten samen met LyricFind. Dat Canadese bedrijf verklaart tegenover The Wall Street Journal dat het een eigen team heeft dat de teksten samenstelt en dat het geen teksten kopieert van Genius.

Genius heeft de laatste 2 jaar keer op keer contact opgenomen met Google over het kopiëren van de songteksten met onweerlegbaar bewijs. Genius heeft naar eigen zeggen meer dan 100 voorbeelden van dat google de teksten van genius gebruikt. Het tonen van lyrics in de zoekresultaten in informatiepanelen heeft als doel om gebruikers sneller antwoord te geven op de zoekvraag zegt Google.

Bron: Tweakers.net